Yaren
New member
Nane Yaz Sebzesi mi? – Bir Yaz Akşamından Hikâye
Merhaba dostlar,
Bugün size biraz tuhaf, biraz da içimizi ısıtacak bir hikâye anlatmak istiyorum. Konu basit gibi görünebilir: “Nane yaz sebzesi mi?” Ama bazen en sıradan sorular, hayatın en derin yerlerine dokunur.
Geçen yaz, köyde geçirdiğim birkaç haftada, nane kokusuyla başlayan bir hikâyenin nasıl koca bir insanlık dersi haline geldiğini anlatmadan edemeyeceğim.
---
Köyde Bir Yaz Akşamı
Temmuz sıcağı kavuruyor, hava o kadar ağır ki, gökyüzü bile nefes almakta zorlanıyor gibiydi. Akşamüstü saatlerinde, komşu teyzelerin her biri kapı önüne sandalyesini atmış, ellerinde örgüler, ağızlarında muhabbet… İşte o sırada bahçeden gelen taze nane kokusu, herkesin ilgisini çekti.
“Nane koktu mu yaz geldi demektir,” dedi Hatice teyze.
Yanında oturan eşi Hasan amca hemen atıldı:
> “Nane dört mevsim olur Hatice! Yaz sebzesi değil o, her mevsim çıkar.”
Bu küçük tartışma, akşamın geri kalanına damgasını vurdu. Kimisi “nane yaz bitkisidir” dedi, kimisi “bahar bitkisidir.” Ama konu sadece nane değildi; o akşam, aslında insanların hayata bakışları konuşuldu.
---
Hasan Amca: Çözüm Odaklı Adam
Hasan amca, 65 yaşında, ömrünü tarlada geçirmiş bir adam. Onun için her şeyin bir düzeni, bir mantığı vardır.
> “Bak evlat,” dedi bana, “nane yazın büyür, kışın da tutar ama verimi düşer. Yani teknik olarak çok yıllıktır, ama bolca yazın çıkar. Yani yaz sebzesi değil ama yazın yüzü güler!”
Hasan amca böyle konuşunca, herkes sustu. Çünkü onun bilgisi, yılların emeğine dayanıyordu. O, doğayı hesapla, gözlemle, planla tanırdı.
Ama Hatice teyze başka düşünüyordu.
---
Hatice Teyze: Duyguların Bahçıvanı
Hatice teyze o an başını kaldırdı, elindeki örgüyü dizine koydu:
> “Olur mu Hasan? Yazın nane kokar ya, işte o yüzden yaz bitkisidir. İnsan da yazın gibi coşar onunla. Mis gibi çayına atarsın, ayranına doğrar, dolabın kapağını açsan bile bahar kokar. Bana sorarsan nane yazın kalbidir.”
Sözleri bir anda ortalığı yumuşattı. Çünkü Hatice teyze, bitkilere bile kalpten yaklaşırdı. Onun için nane, sadece bir bitki değil, insanı ferahlatan bir hatıraydı.
O an fark ettim ki Hasan amca’nın nane hakkındaki bilgisi doğruydu, ama Hatice teyze’nin hissi daha derindi.
---
Bahçenin Çocukları
Köyün küçükleri o sırada bahçede oynuyordu. Küçük Emine, bir demet nane kopardı ve kardeşinin eline tutuşturdu.
> “Kokla, yaz gibi kokuyor!” dedi.
> O cümle, Hasan amca’yı bile gülümsetti.
> “Demek ki çocuklara göre yaz sebzesiymiş,” dedi tebessümle.
Çocuklar için mevsimler önemli değildi. Onlar için nane, kokusuyla güzel, tadıyla taze, rengiyse yeşilin mutluluğuydu.
---
Bilimin Sözü – Nane Aslında Ne Zaman Büyür?
Elbette, merak edenler için konunun bilimsel tarafı da var. Nane, çok yıllık bir bitkidir. Yani bir kez ekildiğinde, yıllarca aynı kökten yeniden çıkar. Genellikle ilkbahar sonu ile yaz başında coşar, o zaman en yoğun aromasını verir. Kışın da hayatta kalır ama büyümesi yavaşlar.
Yani teknik olarak Hasan amca haklıydı: nane sadece yaz bitkisi değildir.
Ama duygusal olarak Hatice teyze de haklıydı: nane kokusu yazın sembolüdür.
Demek ki bazen doğrular sadece bilgiyle değil, hisle de ölçülür.
---
Nanenin Hikâyesi – Bir Bitkiden Fazlası
O gece köydeki herkes nane üzerine konuştu. Kimisi “soğuk ayrana doğranınca ferahlık verir” dedi, kimisi “çaya katınca kışın bile yazı getirir.”
Ama asıl güzel olan, bu basit sohbetin herkesi birbirine yakınlaştırmasıydı.
Erkekler bahçedeki toprağı, su miktarını, gölgelik alanı tartışırken; kadınlar nanenin kokusunu, rüzgârla savrulan yeşil yaprakların güzelliğini anlattı.
O an anladım ki, erkekler doğayı çözmeye, kadınlar doğayı yaşamaya çalışıyordu.
---
Sabahın İlk Işığında
Ertesi sabah, güneş doğarken bahçeye çıktım. Nane yapraklarının üzerinde minik çiğ taneleri parlıyordu. O an burnuma gelen o taze, keskin koku... sanki yazı selamlıyordu.
Hatice teyze yanımda belirdi:
> “Görüyor musun evladım, nane yaşadığı sürece yaz bitmiyor aslında.”
Gülümsedim. Çünkü artık anlıyordum: bazen bitkiler bile insan gibi, bir mevsime sığmıyor.
Nane de öyleydi. Kimi zaman yazın coşkusunu, kimi zaman kışın hatırasını taşırdı.
---
Bir Bahçeden Hayata Ders
Nane yaz sebzesi mi değil mi, bu sorunun cevabı aslında kimin baktığına göre değişiyor.
Hasan amca için üretim takvimiyle, Hatice teyze için duygularla, çocuklar için kokusuyla bir anlamı vardı.
İşte hayat da böyle değil mi dostlar?
Kimi insan planla yaşar, kimi hissederek. Kimi yazı takvimde arar, kimi kalbinde.
Ama en sonunda hepimiz aynı bahçedeyiz, aynı kokuyu duyuyoruz.
---
Söz Sırası Sizde, Forumdaşlar
Sizce nane gerçekten yaz sebzesi mi?
Yoksa mevsimlerin ötesinde, bize yaşamın tazeliğini hatırlatan bir dost mu?
Belki de önemli olan onun ne zaman büyüdüğü değil, bizi ne zaman gülümsettiği.
Siz ne düşünüyorsunuz dostlar?
- Nane deyince aklınıza hangi mevsim geliyor?
- Sizce bilgi mi belirler gerçeği, yoksa his mi?
- Bahçenizdeki nane gibi, hayatınızda da her mevsim yeniden filizlenen bir şey var mı?
Yorumlarınızı bekliyorum; gelin, bu küçük bitkinin kokusuyla biraz yazı konuşalım.
Merhaba dostlar,
Bugün size biraz tuhaf, biraz da içimizi ısıtacak bir hikâye anlatmak istiyorum. Konu basit gibi görünebilir: “Nane yaz sebzesi mi?” Ama bazen en sıradan sorular, hayatın en derin yerlerine dokunur.
Geçen yaz, köyde geçirdiğim birkaç haftada, nane kokusuyla başlayan bir hikâyenin nasıl koca bir insanlık dersi haline geldiğini anlatmadan edemeyeceğim.
---
Köyde Bir Yaz Akşamı
Temmuz sıcağı kavuruyor, hava o kadar ağır ki, gökyüzü bile nefes almakta zorlanıyor gibiydi. Akşamüstü saatlerinde, komşu teyzelerin her biri kapı önüne sandalyesini atmış, ellerinde örgüler, ağızlarında muhabbet… İşte o sırada bahçeden gelen taze nane kokusu, herkesin ilgisini çekti.
“Nane koktu mu yaz geldi demektir,” dedi Hatice teyze.
Yanında oturan eşi Hasan amca hemen atıldı:
> “Nane dört mevsim olur Hatice! Yaz sebzesi değil o, her mevsim çıkar.”
Bu küçük tartışma, akşamın geri kalanına damgasını vurdu. Kimisi “nane yaz bitkisidir” dedi, kimisi “bahar bitkisidir.” Ama konu sadece nane değildi; o akşam, aslında insanların hayata bakışları konuşuldu.
---
Hasan Amca: Çözüm Odaklı Adam
Hasan amca, 65 yaşında, ömrünü tarlada geçirmiş bir adam. Onun için her şeyin bir düzeni, bir mantığı vardır.
> “Bak evlat,” dedi bana, “nane yazın büyür, kışın da tutar ama verimi düşer. Yani teknik olarak çok yıllıktır, ama bolca yazın çıkar. Yani yaz sebzesi değil ama yazın yüzü güler!”
Hasan amca böyle konuşunca, herkes sustu. Çünkü onun bilgisi, yılların emeğine dayanıyordu. O, doğayı hesapla, gözlemle, planla tanırdı.
Ama Hatice teyze başka düşünüyordu.
---
Hatice Teyze: Duyguların Bahçıvanı
Hatice teyze o an başını kaldırdı, elindeki örgüyü dizine koydu:
> “Olur mu Hasan? Yazın nane kokar ya, işte o yüzden yaz bitkisidir. İnsan da yazın gibi coşar onunla. Mis gibi çayına atarsın, ayranına doğrar, dolabın kapağını açsan bile bahar kokar. Bana sorarsan nane yazın kalbidir.”
Sözleri bir anda ortalığı yumuşattı. Çünkü Hatice teyze, bitkilere bile kalpten yaklaşırdı. Onun için nane, sadece bir bitki değil, insanı ferahlatan bir hatıraydı.
O an fark ettim ki Hasan amca’nın nane hakkındaki bilgisi doğruydu, ama Hatice teyze’nin hissi daha derindi.
---
Bahçenin Çocukları
Köyün küçükleri o sırada bahçede oynuyordu. Küçük Emine, bir demet nane kopardı ve kardeşinin eline tutuşturdu.
> “Kokla, yaz gibi kokuyor!” dedi.
> O cümle, Hasan amca’yı bile gülümsetti.
> “Demek ki çocuklara göre yaz sebzesiymiş,” dedi tebessümle.
Çocuklar için mevsimler önemli değildi. Onlar için nane, kokusuyla güzel, tadıyla taze, rengiyse yeşilin mutluluğuydu.
---
Bilimin Sözü – Nane Aslında Ne Zaman Büyür?
Elbette, merak edenler için konunun bilimsel tarafı da var. Nane, çok yıllık bir bitkidir. Yani bir kez ekildiğinde, yıllarca aynı kökten yeniden çıkar. Genellikle ilkbahar sonu ile yaz başında coşar, o zaman en yoğun aromasını verir. Kışın da hayatta kalır ama büyümesi yavaşlar.
Yani teknik olarak Hasan amca haklıydı: nane sadece yaz bitkisi değildir.
Ama duygusal olarak Hatice teyze de haklıydı: nane kokusu yazın sembolüdür.
Demek ki bazen doğrular sadece bilgiyle değil, hisle de ölçülür.
---
Nanenin Hikâyesi – Bir Bitkiden Fazlası
O gece köydeki herkes nane üzerine konuştu. Kimisi “soğuk ayrana doğranınca ferahlık verir” dedi, kimisi “çaya katınca kışın bile yazı getirir.”
Ama asıl güzel olan, bu basit sohbetin herkesi birbirine yakınlaştırmasıydı.
Erkekler bahçedeki toprağı, su miktarını, gölgelik alanı tartışırken; kadınlar nanenin kokusunu, rüzgârla savrulan yeşil yaprakların güzelliğini anlattı.
O an anladım ki, erkekler doğayı çözmeye, kadınlar doğayı yaşamaya çalışıyordu.
---
Sabahın İlk Işığında
Ertesi sabah, güneş doğarken bahçeye çıktım. Nane yapraklarının üzerinde minik çiğ taneleri parlıyordu. O an burnuma gelen o taze, keskin koku... sanki yazı selamlıyordu.
Hatice teyze yanımda belirdi:
> “Görüyor musun evladım, nane yaşadığı sürece yaz bitmiyor aslında.”
Gülümsedim. Çünkü artık anlıyordum: bazen bitkiler bile insan gibi, bir mevsime sığmıyor.
Nane de öyleydi. Kimi zaman yazın coşkusunu, kimi zaman kışın hatırasını taşırdı.
---
Bir Bahçeden Hayata Ders
Nane yaz sebzesi mi değil mi, bu sorunun cevabı aslında kimin baktığına göre değişiyor.
Hasan amca için üretim takvimiyle, Hatice teyze için duygularla, çocuklar için kokusuyla bir anlamı vardı.
İşte hayat da böyle değil mi dostlar?
Kimi insan planla yaşar, kimi hissederek. Kimi yazı takvimde arar, kimi kalbinde.
Ama en sonunda hepimiz aynı bahçedeyiz, aynı kokuyu duyuyoruz.
---
Söz Sırası Sizde, Forumdaşlar
Sizce nane gerçekten yaz sebzesi mi?
Yoksa mevsimlerin ötesinde, bize yaşamın tazeliğini hatırlatan bir dost mu?
Belki de önemli olan onun ne zaman büyüdüğü değil, bizi ne zaman gülümsettiği.
Siz ne düşünüyorsunuz dostlar?
- Nane deyince aklınıza hangi mevsim geliyor?
- Sizce bilgi mi belirler gerçeği, yoksa his mi?
- Bahçenizdeki nane gibi, hayatınızda da her mevsim yeniden filizlenen bir şey var mı?
Yorumlarınızı bekliyorum; gelin, bu küçük bitkinin kokusuyla biraz yazı konuşalım.