Öşür vermek zorunlu mu ?

Sarp

New member
Öşür Vermek Zorunlu Mu? Bir Toplumun Yükü ve Sorumluluğu

Merhaba forumdaşlar! Bugün sizlerle tartışmak istediğim bir konu var: Öşür vermek zorunlu mu? Son zamanlarda bu konuyu düşündükçe, hem tarihi hem de günümüzdeki yansımalarını sorgulamaya başladım. Toplumlar, ekonomiler ve bireyler açısından anlamı nedir? Gerçekten her Müslüman, öşür vermek zorunda mıdır, yoksa kişisel bir tercih mi olmalıdır? Bu konuda farklı bakış açılarını duymak istiyorum. Hadi, birlikte bu soruyu irdeleyelim!

Öşür Nedir? Tarihsel ve Hukuki Perspektif

Öşür, İslam hukukunda tarım ürünlerinden alınan bir vergi türüdür ve genellikle ürünün onda birine tekabül eder. Bu vergi, zenginleşen ve bol üretim yapan toprak sahiplerinin, toplumsal dengeyi sağlamak amacıyla, daha yoksul olanlara yardım etmeleri için bir araç olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde bu tür vergiler, toplumun belirli kesimlerine hizmet etmek için devlet tarafından düzenli olarak alınırdı. Bugün ise, öşür, farklı coğrafyalarda daha çok gönüllü bir bağış ya da toplumsal sorumluluk olarak algılanıyor.

Tarihi bir perspektiften bakıldığında, öşürün zorunluluğu, her zaman ekonomi ve dinin iç içe geçtiği bir yapıyı işaret eder. İlk olarak, tarıma dayalı ekonomilerde, üreticinin elde ettiği ürün üzerinden alınan bu tür vergiler, ekonomik dengenin sağlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Ancak zamanla, tarımın azalmasıyla birlikte öşür uygulaması da daha esnek bir hale gelmiştir. Bugün, bu uygulamanın ne kadarının gerçekten "zorunlu" olduğu ise hala tartışma konusudur.

Erkeklerin Pratik Bakış Açısı: Öşür Bir Yük Mü, Bir Sorumluluk Mu?

Erkekler genellikle pragmatik, sonuç odaklı düşüncelerle hareket ederler. Yani, öşürün zorunlu olup olmadığı sorusu onların gözünde daha çok maddi bir yük veya fayda durumu olarak değerlendirilir. Tarım ile uğraşan bir çiftçi, yıllık gelirinin büyük kısmını toprağından elde ediyorsa, öşür, ciddi bir miktar olabilir. Erdem, sorumluluk ve ahlaki değerler bazen bir kenara bırakılabilir; çünkü erkekler çoğu zaman "net" bir çözüm arayışına girerler.

Diyelim ki bir çiftçi, çok verimli bir yıl geçirdi ve ürün bol oldu. Bu durumda öşürün, toplumun geri kalanı için önemli bir yardımı temsil ettiğini fark eder. Ancak pratikte, çiftçi, öşür vererek toplumun ihtiyacı olan kişilere yardım etmenin gerekliliğini sorgulayabilir. "Benim ekmeğimi kendim kazandım, neden devlete ya da başkasına vermek zorundayım?" sorusu, öşürün zorlukları karşısında sıklıkla karşılaşılan bir bakış açısını yansıtır.

Erkekler, genellikle bireysel sorumluluklarını yerine getirmeyi ön planda tutarlar ve toplumsal yükümlülükler konusunda daha temkinli olabilirler. Öşür meselesi, birçok erkek için maddi kayıpları hesaplarken bir engel gibi görülebilir. Sonuçta, bu sorumluluğu yerine getirmek, ekonomik dengeyi bozma riski taşır.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı: Paylaşmanın Gücü

Kadınlar ise genellikle daha topluluk odaklı ve duygusal bir bakış açısına sahip olabilirler. Toplumun refahı, kadının değer verdiği ve sorumluluk taşıdığı bir alan olmuştur. Kadınlar için öşür, genellikle toplumsal dayanışmanın ve empati kurmanın bir yolu olarak görülür. Toplumsal bağları güçlendirme, yardımlaşma ve başkalarının ihtiyaçlarına duyarlılık, onların en önemli değerlerindendir.

Bir kadının gözünde, öşür yalnızca bir maddi yük değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. "Eğer elimde bolca ürün varsa, bunu paylaşmak gerekmez mi?" düşüncesi, kadınların toplumsal dayanışma anlayışını yansıtır. Bir kadın, çevresindeki yoksul veya zor durumda olan insanları düşündüğünde, bu sorumluluğu yerine getirmenin, toplumun dengesini sağlamak için önemli bir adım olduğuna inanabilir.

Kadınların öşüre bakışı, duygusal bir bağ ile şekillenir. Birçok kadın için öşür, yalnızca bireysel kazanç değil, toplumun bir parçası olma sorumluluğunun da bir ifadesidir. Bu bakış açısı, sosyal sorumluluk ve yardımlaşma anlamında daha fazla anlam taşır.

Gerçek Dünya Örnekleri ve Veriler: Öşürün Toplumsal Etkisi

Gerçek dünyada, öşürle ilgili birçok örnek vardır. Özellikle kırsal alanlarda, öşür verenler ve alacaklılar arasında yardımlaşma ilişkileri sıkça görülür. Bununla birlikte, modern dünyada tarım sektöründeki değişiklikler, öşürün ne kadar zorunlu olduğunu sorgulamamıza neden olmuştur. Bugün, öşür, birçok Müslüman toplumda artık gönüllü bir bağış olarak kabul edilir.

Birleşmiş Milletler'in 2021 yılına ait raporuna göre, kırsal nüfusun geçim kaynakları üzerinde yapılan araştırmalar, tarıma dayalı ekonomilerin büyük bir kısmında hala öşür benzeri uygulamaların hayatta kalma mücadelesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak gelişmiş ülkelerde, bu tür vergiler ya da bağışlar yerine, daha çok devlet destekli sosyal yardım sistemleri devreye girmiştir.

Örneğin, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde, öşür, yoksullukla mücadele için önemli bir araçtır. Bu ülkelerdeki birçok çiftçi, toplumsal dayanışmayı sağlamak adına gönüllü olarak öşür verir. Bunun yanında, bazı ülkelerde ise, vergi ödemeyen çiftçiler, toplumsal baskı ve eleştirilerle karşı karşıya kalabilmektedir. Öşür, bazen toplumsal bir sorumluluk, bazen ise bir yük olarak algılanabilir.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Öşürün zorunlu olup olmadığı konusunda farklı bakış açılarına sahibiz. Erkekler ve kadınlar arasında bile farklı düşünceler var. Peki, sizce öşür gerçekten zorunlu mu? Bir sorumluluk olarak mı görülmeli, yoksa gönüllülük esasıyla mı olmalı? Öşür, sadece maddi bir yük mü yoksa toplum için gerekli bir katkı mı? Bunu toplumsal dengeyi kurmak için bir araç olarak mı görmeliyiz, yoksa kişisel bir tercih olarak mı bırakmalıyız?

Sizin bu konuda farklı bir bakış açınız varsa, paylaşmanızı çok isterim!