Sarp
New member
Tokat Almus Alevi mi? Yoksa Mizahın Başkenti mi?
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün sizlerle Türkiye’nin en çok “acaba” dedirten konularından birine el atıyoruz: Tokat Almus Alevi mi?
Hani bazen biri bir yerden bahseder, sen de “Orası Alevi köyü müydü, Sünni miydi, karışık mıydı?” diye sorarsın ya, işte o belirsizlik tam olarak bu konunun kalbinde. Ama gelin, bu meseleyi ciddiyetle değil, bol kahkaha ve biraz da toplumsal gözlemle ele alalım.
Çünkü kabul edelim: Türkiye’de kim nereli olursa olsun, biri mutlaka “Aaa orası Alevi yeri” ya da “Yok canım, bizim enişte oradan, Sünni bunlar!” diye bir yorum yapar. İşte o an, masa başında sosyoloji, kahvehanede siyaset, mutfakta tarih konuşulur. Almus’un da başına gelen tam olarak bu.
Almus’un Coğrafyası mı Karmaşık, Kimliği mi?
Tokat haritasına bir bakıyorsun: dağlar, göller, yaylalar… Ama bir de “kimlik dağları” var burada.
Almus halkı öyle renkli ki, hangi eve girsen ayrı bir kültür, ayrı bir muhabbet.
Bir evde semah dönülürken, yan sokakta “ya hu” nidaları eşliğinde çay demlenir. Bir köyde cem olur, öbüründe cuma.
Yani Almus öyle bir yer ki, sorsan “Alevi misiniz?” diye, biri “Biz insanız, senin ne olduğun belli mi?” diye soruyla cevap verir!
Ama asıl mesele şu: Almus’un kimliği, insanlarının kendilerini nasıl tanımladığı kadar, dışarıdan nasıl algılandığıyla da ilgili.
Köyde düğün mü var? Kadınlar dayanışma içinde, yemekleri yetiştirir, birbirinin çocuğunu oyalarken menemenin altını da karıştırır.
Erkekler ise stratejik bir plan kurar: “Biz şu tarafa geçelim, orada gölge var, hem mangalı kurarız, hem siyasi tartışma açmadan kurtuluruz.”
Bu dengeyi kim sağlayacak sanıyorsunuz? Tabi ki Almus’un mizahı!
Erkekler: “Bu İşin Haritasını Çizeriz!”
Forumdaş erkekler bilir, bir konu tartışılıyorsa hemen Google Maps açılır, harita incelenir.
“Bak kardeşim, Almus şurada. Tokat merkeze şu kadar, Alevi köyleri genelde bu bölgede...”
Ardından, kahveci ağabey edasıyla ekler:
“Demek ki sosyo-kültürel etkileşim olmuş, ama kök yapısına bakarsan melezdir, melez!”
Yani mesele artık inanç değil, stratejik analizdir. Erkek forumdaş için “Almus Alevi mi?” sorusu, adeta uluslararası bir diplomasi konusu gibidir.
Kimi grafik çizer, kimi harita yükler, kimi de “Ben oraya gittim, bakın anlatayım” diyerek sahadan rapor sunar.
Ama en komiği şu: Bu ciddiyetle başlayan tartışma genelde “Orada kebap mı daha güzel, yoksa Tokat yaprağı mı?” sorusuyla biter.
Kadınlar: “Sen Boşver, İnsanları Çok Sıcak!”
Kadın forumdaşlar ise bambaşka bir bakış açısına sahip.
Biri der ki, “Ben geçen yaz Almus’ta tatil yaptım, insanlar o kadar içten ki… Kadınlar kahveye çağırıyor, ‘Gel abla, mantı yapalım’ diyor.”
Bir diğeri ekler: “Ya orası Alevi mi bilmiyorum ama yürekleri öyle güzel ki, insan hemen ısınıyor.”
Görüyor musunuz farkı?
Erkek stratejik veri toplar, kadın empatiyle bağ kurar. Erkek “hangi mezhep” diye sorar, kadın “hangi tatlıyı birlikte yedik” diye hatırlar.
Nitel analiz gibi forumumuzda da bu fark açık açık görülür:
Erkekler “sonuç odaklıdır”, kadınlar ise “ilişki odaklı”.
Sonunda biri “Haritada baktım, karışık bölge” derken, diğeri “Kalpleri karışık ama güzel insanlar” diye noktayı koyar.
Almus’un Aleviliği: Mizah Gibi, Herkesin Kendi Yorumu Var
Gerçek şu ki, Almus ne tam Alevi, ne tam Sünni, ne de tam karışık.
Ama kesinlikle tam bir Türkiye özeti!
Birlikte gülmeyi bilen, farklılıkları şaka konusu yaparken bile saygısını kaybetmeyen bir halk.
Alevi de olsa, Sünni de olsa, Almusluların ortak noktası şu: Kendine has bir mizah anlayışına sahip olmaları.
Mesela bir Almuslu yaşlı amca demiş:
“Evladım, biz kimseyi mezhepten ayırmayız, ama sen bana çayı şekersiz getir, yoksa işte o zaman ayrışırız.”
Bir başka teyze eklemiş:
“Bizim cemlerde saz çalınır, ama ben torunlara ‘playstation’ diyorum, o da başka bir cemi oynuyor.”
Bir Forumda Almus Tartışması: Ciddi Başlayıp Kahkahayla Biten
Bir düşünün, forumda konu açılmış:
“Tokat Almus Alevi mi?”
İlk yorum:
— “Evet ama bazı köyleri değil.”
İkinci yorum:
— “Yok kardeşim, karışık orası. Benim halamın kaynı oradan.”
Üçüncü yorum:
— “Arkadaşlar, konuyu saptırmayın, orada balık tutulur mu?”
Derken konu siyasetten balığa, inançtan mantıya, mantıdan samimiyete evrilir.
Sonunda herkes bir konuda anlaşır:
Almus Alevi olsa da olmasa da, orada güzel insanlar var.
Sonuç: Almus’u Anlamak, Türkiye’yi Anlamaktır
Tokat Almus’un inanç kimliği, aslında Türkiye’nin minyatürü gibi.
Biraz karışık, biraz renkli, bolca misafirperver.
Kimin hangi inanca sahip olduğu değil, kimle nasıl güldüğün daha önemli.
Erkekler çözüm ararken, kadınlar duygusal bağ kuruyor.
Ama her ikisi de aynı sonuca varıyor: “Boş ver mezhebi, gelsin muhabbeti!”
Peki Siz Ne Diyorsunuz Forumdaşlar?
Sizce Tokat Almus gerçekten Alevi mi, yoksa sadece mizahın doğduğu bir coğrafya mı?
Aranızda Almus’a giden, orada düğüne katılan, kahve içip tartışmaya karışan var mı?
Yoksa siz de “Bu konunun çözümü yok ama muhabbeti güzel” diyenlerden misiniz?
Hadi yorumlara bekliyorum; haritalarınızı, anılarınızı, hatta en komik “Almus dedem şöyle derdi” hikâyelerinizi dökün ortaya.
Çünkü biz burada sadece bilgi değil, kahkaha da paylaşıyoruz.
Ve kim bilir… Belki de Almus’un sırrı tam da burada gizlidir: Biraz Alevi, biraz Sünni, ama hep güler yüzlü!
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün sizlerle Türkiye’nin en çok “acaba” dedirten konularından birine el atıyoruz: Tokat Almus Alevi mi?
Hani bazen biri bir yerden bahseder, sen de “Orası Alevi köyü müydü, Sünni miydi, karışık mıydı?” diye sorarsın ya, işte o belirsizlik tam olarak bu konunun kalbinde. Ama gelin, bu meseleyi ciddiyetle değil, bol kahkaha ve biraz da toplumsal gözlemle ele alalım.
Çünkü kabul edelim: Türkiye’de kim nereli olursa olsun, biri mutlaka “Aaa orası Alevi yeri” ya da “Yok canım, bizim enişte oradan, Sünni bunlar!” diye bir yorum yapar. İşte o an, masa başında sosyoloji, kahvehanede siyaset, mutfakta tarih konuşulur. Almus’un da başına gelen tam olarak bu.
Almus’un Coğrafyası mı Karmaşık, Kimliği mi?
Tokat haritasına bir bakıyorsun: dağlar, göller, yaylalar… Ama bir de “kimlik dağları” var burada.
Almus halkı öyle renkli ki, hangi eve girsen ayrı bir kültür, ayrı bir muhabbet.
Bir evde semah dönülürken, yan sokakta “ya hu” nidaları eşliğinde çay demlenir. Bir köyde cem olur, öbüründe cuma.
Yani Almus öyle bir yer ki, sorsan “Alevi misiniz?” diye, biri “Biz insanız, senin ne olduğun belli mi?” diye soruyla cevap verir!
Ama asıl mesele şu: Almus’un kimliği, insanlarının kendilerini nasıl tanımladığı kadar, dışarıdan nasıl algılandığıyla da ilgili.
Köyde düğün mü var? Kadınlar dayanışma içinde, yemekleri yetiştirir, birbirinin çocuğunu oyalarken menemenin altını da karıştırır.
Erkekler ise stratejik bir plan kurar: “Biz şu tarafa geçelim, orada gölge var, hem mangalı kurarız, hem siyasi tartışma açmadan kurtuluruz.”
Bu dengeyi kim sağlayacak sanıyorsunuz? Tabi ki Almus’un mizahı!
Erkekler: “Bu İşin Haritasını Çizeriz!”
Forumdaş erkekler bilir, bir konu tartışılıyorsa hemen Google Maps açılır, harita incelenir.
“Bak kardeşim, Almus şurada. Tokat merkeze şu kadar, Alevi köyleri genelde bu bölgede...”
Ardından, kahveci ağabey edasıyla ekler:
“Demek ki sosyo-kültürel etkileşim olmuş, ama kök yapısına bakarsan melezdir, melez!”
Yani mesele artık inanç değil, stratejik analizdir. Erkek forumdaş için “Almus Alevi mi?” sorusu, adeta uluslararası bir diplomasi konusu gibidir.
Kimi grafik çizer, kimi harita yükler, kimi de “Ben oraya gittim, bakın anlatayım” diyerek sahadan rapor sunar.
Ama en komiği şu: Bu ciddiyetle başlayan tartışma genelde “Orada kebap mı daha güzel, yoksa Tokat yaprağı mı?” sorusuyla biter.
Kadınlar: “Sen Boşver, İnsanları Çok Sıcak!”
Kadın forumdaşlar ise bambaşka bir bakış açısına sahip.
Biri der ki, “Ben geçen yaz Almus’ta tatil yaptım, insanlar o kadar içten ki… Kadınlar kahveye çağırıyor, ‘Gel abla, mantı yapalım’ diyor.”
Bir diğeri ekler: “Ya orası Alevi mi bilmiyorum ama yürekleri öyle güzel ki, insan hemen ısınıyor.”
Görüyor musunuz farkı?
Erkek stratejik veri toplar, kadın empatiyle bağ kurar. Erkek “hangi mezhep” diye sorar, kadın “hangi tatlıyı birlikte yedik” diye hatırlar.
Nitel analiz gibi forumumuzda da bu fark açık açık görülür:
Erkekler “sonuç odaklıdır”, kadınlar ise “ilişki odaklı”.
Sonunda biri “Haritada baktım, karışık bölge” derken, diğeri “Kalpleri karışık ama güzel insanlar” diye noktayı koyar.
Almus’un Aleviliği: Mizah Gibi, Herkesin Kendi Yorumu Var
Gerçek şu ki, Almus ne tam Alevi, ne tam Sünni, ne de tam karışık.
Ama kesinlikle tam bir Türkiye özeti!
Birlikte gülmeyi bilen, farklılıkları şaka konusu yaparken bile saygısını kaybetmeyen bir halk.
Alevi de olsa, Sünni de olsa, Almusluların ortak noktası şu: Kendine has bir mizah anlayışına sahip olmaları.
Mesela bir Almuslu yaşlı amca demiş:
“Evladım, biz kimseyi mezhepten ayırmayız, ama sen bana çayı şekersiz getir, yoksa işte o zaman ayrışırız.”
Bir başka teyze eklemiş:
“Bizim cemlerde saz çalınır, ama ben torunlara ‘playstation’ diyorum, o da başka bir cemi oynuyor.”
Bir Forumda Almus Tartışması: Ciddi Başlayıp Kahkahayla Biten
Bir düşünün, forumda konu açılmış:
“Tokat Almus Alevi mi?”
İlk yorum:
— “Evet ama bazı köyleri değil.”
İkinci yorum:
— “Yok kardeşim, karışık orası. Benim halamın kaynı oradan.”
Üçüncü yorum:
— “Arkadaşlar, konuyu saptırmayın, orada balık tutulur mu?”
Derken konu siyasetten balığa, inançtan mantıya, mantıdan samimiyete evrilir.
Sonunda herkes bir konuda anlaşır:
Almus Alevi olsa da olmasa da, orada güzel insanlar var.
Sonuç: Almus’u Anlamak, Türkiye’yi Anlamaktır
Tokat Almus’un inanç kimliği, aslında Türkiye’nin minyatürü gibi.
Biraz karışık, biraz renkli, bolca misafirperver.
Kimin hangi inanca sahip olduğu değil, kimle nasıl güldüğün daha önemli.
Erkekler çözüm ararken, kadınlar duygusal bağ kuruyor.
Ama her ikisi de aynı sonuca varıyor: “Boş ver mezhebi, gelsin muhabbeti!”
Peki Siz Ne Diyorsunuz Forumdaşlar?
Sizce Tokat Almus gerçekten Alevi mi, yoksa sadece mizahın doğduğu bir coğrafya mı?
Aranızda Almus’a giden, orada düğüne katılan, kahve içip tartışmaya karışan var mı?
Yoksa siz de “Bu konunun çözümü yok ama muhabbeti güzel” diyenlerden misiniz?
Hadi yorumlara bekliyorum; haritalarınızı, anılarınızı, hatta en komik “Almus dedem şöyle derdi” hikâyelerinizi dökün ortaya.
Çünkü biz burada sadece bilgi değil, kahkaha da paylaşıyoruz.
Ve kim bilir… Belki de Almus’un sırrı tam da burada gizlidir: Biraz Alevi, biraz Sünni, ama hep güler yüzlü!