2023 asansör muayene ücreti ne kadar ?

Yaren

New member
Asansörle İlgili “Yukarı mı Çıkacağız Aşağı mı İneceğiz?” Dramı ve 2023 Muayene Gerçeği

Bir apartmanda yaşayıp da asansöre güven duygusuyla değil de “umarım bugün de beni yarı yolda bırakmaz” hissiyle binen kaç kişi var? Özellikle sabah işe geç kalmışken asansörün “kapı açılıyor… kapı kapanıyor… tekrar açılıyor…” döngüsüne girmesi, insanı hayat muhasebesine sokuyor. İşte tam da bu noktada devreye giren o meşhur konu: 2023 asansör muayene ücreti.

Forumlarda bu konu açılınca bir kesim “önemli güvenlik meselesi” diye olaya yaklaşırken, diğer kesim “aidat zaten yüksek, bu da nereden çıktı?” diye iç geçiriyor. Ama gerçek şu ki, bu işin mizahı bir yana, güvenlik kısmı oldukça ciddi.

2023 Asansör Muayene Ücreti Nedir, Ne Kadar?

Öncelikle şunu netleştirelim: Türkiye’de asansörlerin yıllık periyodik muayeneleri, yetkili A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılır ve ücretler sabit tek bir rakam değildir. Çünkü bina özelliklerine göre değişkenlik gösterir.

2023 yılı genelinde apartman sakinlerinin karşılaştığı ücretler genellikle şu faktörlere göre şekillenmiştir:

Kat sayısı

Asansörün durak sayısı

Asansörün tipi (hidrolik, elektrikli vb.)

Binanın kullanım yoğunluğu

Denetim firmasının tarifesi

Bu yüzden piyasada net bir “şu kadar TL” demek doğru olmaz ama 2023 döneminde apartmanların çoğunda gözlenen aralık genellikle orta ölçekli binalar için birkaç bin TL seviyelerinden başlayıp daha büyük yapılarda daha yüksek rakamlara çıkabilen bir bandın içine yayılmıştır.

Bazı apartmanlarda “bizim asansör altı durak, niye bu kadar geldi?” tartışması yaşanırken, daha büyük sitelerde rakamlar toplu bakım anlaşmalarıyla daha planlı şekilde ödenmiştir.

Buradaki kritik nokta şu: Bu ücret bir “lüks” değil, zorunlu bir güvenlik denetimi. Yani aslında asansörün karakter raporu gibi düşünebiliriz. “Bugün çalışıyor mu?” değil, “yarın çalışırken sorun çıkarır mı?” sorusunun cevabı aranıyor.

Farklı Yaklaşımlar: Aynı Ücrete Farklı Bakışlar

İlginç olan şu ki, aynı apartmanda bu konu açıldığında herkesin yaklaşımı farklı oluyor.

Bazı kişiler tamamen çözüm odaklı ilerliyor:

“Kaç firma var, hangisi daha uygun teklif verir, toplu ödeme indirimi alınabilir mi?” gibi stratejik sorular soruluyor. Hatta bazı apartmanlarda küçük bir “muayene komisyonu” bile kuruluyor.

Bazı kişiler ise daha ilişki ve iletişim odaklı bir yerden yaklaşıyor:

“Komşuların bütçesi zorlanmasın, belki taksitlendirme olur mu?” gibi daha kapsayıcı düşünceler öne çıkıyor. Asansör konusunu bile apartman içi dayanışma meselesine çevirenler var.

Ve tabii arada mizah yapanlar:

“Bizim asansör zaten psikolojik destek almalı, önce onu muayene ettirelim” diyenler forumun neşesi oluyor.

Burada önemli olan şey, farklı bakışların çatışması değil; aynı problemi farklı gözlerle görebilmek. Çünkü asansör dediğimiz şey aslında hepimizin ortak kullanım alanı ve güvenliği.

Forumlardan Gerçek Hayat Deneyimleri

Bir apartman sakini şöyle bir deneyim paylaşmıştı:

“Geçen yıl muayene günü geldiğinde asansör tam o sabah bozuldu. Denetim ekibi geldiğinde apartman resmen tiyatro sahnesine döndü. Herkes ‘bakın işte denetim önemli’ derken, asansör adeta ‘ben bugün konuşmayacağım’ moduna girdi.”

Başka bir kullanıcı ise daha organize bir süreci anlatıyordu:

“Site yönetimi üç firma teklif aldı. Sadece fiyat değil, hizmet kapsamını da karşılaştırdık. Sonunda daha pahalı olanı seçtik çünkü detaylı rapor sunuyorlardı. Başta herkes itiraz etti ama sonra anladık ki bu iş ucuzluk işi değil.”

Bir diğer yorum ise oldukça tanıdıktı:

“Aidat zaten yüksek, bir de muayene çıkınca herkes matematik profesörüne dönüşüyor. Ama asansör bozulunca da ilk şikayet eden yine aynı kişiler oluyor.”

Bu örnekler gösteriyor ki mesele sadece ücret değil; bilinç ve öncelik meselesi.

2023 Ücretlerini Etkileyen Görünmez Faktörler

Birçok kişi sadece “kaç TL?” sorusuna odaklansa da, aslında fiyatı etkileyen görünmeyen dinamikler var:

Asansörün yaşı

Daha önceki denetimlerde çıkan “kırmızı / sarı / mavi / yeşil” etiket durumu

Bakım geçmişi

Binanın yoğunluğu (özellikle site ve iş merkezleri)

Yerel piyasa koşulları

Özellikle eski asansörlerde denetim daha detaylı yapıldığı için maliyet dolaylı olarak artabiliyor. Yani aslında ücret sadece kontrol değil, risk değerlendirmesinin de bir yansıması.

Bir nevi “asansör sağlık check-up’ı” gibi düşünebiliriz. Kimse check-up ücretini sevmez ama sonuçlarını bilmek herkesin işine gelir.

Son Söz Yerine Forum Soruları

Şimdi asıl tartışmayı başlatacak sorulara gelelim:

Sizin apartmanda 2023 muayene ücreti nasıl karşılandı?

Teklif karşılaştırması yapıldı mı yoksa ilk gelen firma mı seçildi?

Sizce asansör güvenliği konusunda apartman sakinleri yeterince bilinçli mi?

En önemlisi: Asansör bozulunca neden hep “bugün de bana denk geldi” hissi oluşuyor?

Bu konu aslında sadece bir ücret meselesi değil; ortak yaşam kültürünün küçük ama önemli bir parçası. Çünkü asansör yukarı da çıkar aşağı da indirir ama asıl mesele, hepimizi aynı katta buluşturabilmesidir.