Araka Yemeği Nasıl Yapılır?

Kenan

Member
Araka Yemeği Nasıl Yapılır?
Araka kelimesi Yunan kökenli bir kelimedir ve anlamı “iri taneli bezelyedir” Bezelye; ülkemizde Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetişen bir sebzedir. Protein bakımından oldukça zengin olan bu sebzede karbonhidrat, lif, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum bulunur. Besin değeri bakımdan oldukça faydalı olmakla birlikte zayıflamak içinde ideal bir öğün yemeğidir. Çünkü bezelyenin kalorisi düşüktür. Lifli olması ve bitkisel protein açısından zengin olması nedeniyle diyet yapan kişiyi tok tutacağından beslenme programında araka yemeğine yer verilmesi isabetli bir karar olacaktır.
Araka yemeği hem misafir için hem de çocuklar için oldukça sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Pilavın yanına da güzel yakışır. Yemeğin yapılışına geçmeden önce malzeme listesine bir bakalım.
Araka (Bezelye) Yemeği Malzemeleri:
  • 2 büyük boy patates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • (etli veya tavuklu yapılmak istenilirse 500 gram tavuk göğsü ya da 200 Gram kıyma ya da 500 gram kuşbaşı et konularak yemek çeşitlendirilebilir)
  • 1 kilo bezelye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (yazın yapılacak ise salça yerine domateste konulabilir)
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Az sıvı yağ
  • Sıcak su
Araka (Bezelye) Yemeğinin Yapılışı:
Kolay bir yemek tarifi ve çokta doyurucu olması nedeniyle öğrencilerin de rahatlıkla yapıp tercih edebileceği bu lezzetli yemeğin yapılışına geçelim.
Kuru soğan yemeklik doğranır. Havuç ve patates küp küp doğranıp kenarda hazır edilir. Orta büyüklükte bir tencere ocağa konulur. Tencerenin dibini örtecek kadar sıvı yağ konulur. Sıvı yağ kızınca soğanlar tencereye atılır. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra kenarda hazırladığım ve küp küp doğradığımız havuçlar atılır. Havuç yapısı itibariyle biraz geç piştiğinden 2-3 dk. kadar kavrulduktan sonra patates, bezelye ve 1 yemek kaşığı domates salçası konulur. Hepsi birlikte 2-3 dk. birlikte harmanlanır ve üzerine sıcak su konulur. Tuz, karabiber ve pul biber damak zevkinize göre göz kararı atılır. Yaklaşık 40 dk. orta ateşte pişirilir.

Eğer etli bezelye yemeği yapılacak ise; et önceden üzerini iki parmak geçecek kadar su konularak bir tencerede haşlanır. Et sebze ile birlikte de pişeceği için çok haşlanılmamalıdır. Ön haşlama yapılan etler bir kenara alınır ve tencereye kuru soğanı koyup kavurduktan sonra önceden bir miktar haşladığımız etler kavrulan soğanların üzerine atılır. Bunların kavurma işlemi bittikten sonra doğranan havuçlar ve patatesler atılır ve salça ile baharatlar konulduktan sonra yemek orta ateşte pişirilmek üzere bırakılır.
Araka Yemeği Yanına Ne Yapılır?
Araka Yemeğinin olmazsa olması pirinç pilavıdır. Tereyağlı ve tane tane yapılan bir pirinç pilavı ile bu ikili gönüllere taht kurmuş durumdadır. Ayrıca yanına bulgur ya da makarna da tercih edilebilir elbette.
Araka Dikkatli Tüketilmeli!
Çok sağlıklı bir besin olması yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller nedeni ile gaz yapan sebzeler arasına girmektedir. Dolayısı ile sindirim sorunu yaşayanların dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.