Muhasebeciler 'yok olma tehlikesiyle karşı karşıya' mı? AI bazılarını sonlandıracak

Arda

Global Mod
Global Mod
Bilgisi sayılarla uğraşmaktan, bir işletmenin en iyi şekilde işleyişi için veri yönetimi ve analizinde stratejist olmaya kadar uzanıyordu. Bu onu René Martín ile birlikte mali müşavirlerin iş yükünü hafifleten bir muhasebe yazılımı şirketi olan CONTPAQi'yi kurmaya yöneltti.

De Alba, “(Platformumuz sayesinde) bugün muhasebeciler yıllık beyannameler geldiğinde dinlenebilirler” diyor.

Her gün, fatura düzenlemekten mali tablo oluşturmaya kadar her türlü rutin ve öngörülebilir muhasebe görevini otomatikleştirmenize olanak tanıyan yeni araçlar ortaya çıkıyor. Her ne kadar bu araçlar muhasebecilerin işinin yerini alıyor gibi görünse de muhasebe mesleği sadece finansal verilerin kaydedilmesiyle sınırlı olmayıp, işletme yönetiminin hayati yönlerini de kapsamaktadır.

“Muhasebe, yönetim ve nakit akışıyla iç içe geçmiş durumdadır ve bir şirketin mali sağlığına ilişkin kapsamlı bir görünüm sağlar. Temel muhasebe görevlerinin otomasyonunda bile, mali tabloların yorumlanması ve vergi savunması, insan müdahalesini ve muhasebecilerin mesleki muhakemesini gerektirir,” diye ekliyor CONTPAQi ortağı Bertha Limón.

Mali müşavirin yeni rolü


Yapay zekanın (AI) yönlendirdiği teknolojik devrimin ortasında muhasebe mesleği, rolünde ve ilgisinde bir değişiklikle karşı karşıyadır. Artık insanlar fatura kesebiliyor, beyanlarını verebiliyorlar. Hatta şirketler, büyüklükleri ne olursa olsun, Vergi İdaresi Hizmeti (SAT) ile bankacılık işlemleri, çalışanlara ödeme yapılması, ay sonu muhasebesi gibi idari süreçlerini optimize edebiliyor ve hatta tahminlerini bile alabiliyor.

Denetim ve danışmanlık gibi uzmanlık gerektiren alanlar insan müdahalesini gerektirmeye devam edecek olsa da, birkaç yıl önce bilindiği şekliyle muhasebeciler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

CONTPAQi başkanı René Martín, yapay zeka muhasebe mesleğinin doğasında var olan özgür iradenin yerini almasa da, yalnızca müşterilerine değer katmak için yapay zekayı uyarlayan ve kullanan profesyonellerin başarılı olacağını savunuyor.

Bunun nedeni, mali müşavirin pasif olmaktan ziyade stratejik bir rol üstlenmesidir. Martín'e göre gelecek en önemli değişikliklerden biri muhasebecilere yönelik operasyonel görevlerin otomasyonu olacak. Bu evrim, muhasebe profesyonellerinin zamanlarını rutin görevlerden kurtarmayı, böylece stratejik analiz ve iş tavsiyelerine odaklanabilmelerini amaçlamaktadır.

Bu operasyonel görevler arasında vergilerin hesaplanması ve gerekli olmasına rağmen şirketin sonuçlarına doğrudan değer katmayan diğer faaliyetler yer alır. Amaç, muhasebeciyi, şirketlere stratejik kararlar alma konusunda rehberlik edebilen, daha entelektüel bir danışmana dönüştürmektir.

Başkan, “Geleceğin muhasebecisi, SAT ile sorunları basitçe çözmek yerine, büyüme ve kaynakların optimizasyonu için fırsatları belirleme yeteneğine sahip bir veri analisti ve stratejik bir ortak olacak” dedi.